3 cara untuk ajar anda macam mana nak hilangkan eyebag

Anda pernah tak mengalami rasa yang sangat penat pada waktu pagi selepas bangun dari tidur dan mata anda terasa berat, dan sembab? Selepas itu, anda bergegas ke cermin untuk melihat adakah bawah mata anda menampilkan ketidakselesaan yang anda rasa selepas bangun tidur seperti eyebag? Alamak, memang betul lah bawah mata anda kelihatan puffy! Anda mahu nampak segar hari ini dan eyebag ni akan merosakkan hari anda sekiranya dibiarkan begitu sahaja, lebih-lebih lagi hari tersebut adalah hari yang anda ingin nampak glowing dan sihat. Kalau anda nak gunakan solekan concealer untuk cover eyebag ni pun, mata bengkak macam ni masih akan kelihatan. Jadi, macam mana nak hilangkan eyebag ini?

macam mana nak hilangkan eyebag kita

Baca di sini untuk mengetahui vitamin-vitamin untuk hilangkan eyebag yang terdapat dalam buah-buahan yang perlu anda makan serta minum dan mengamalkannya setiap hari.

Hari ini, penulis akan berkongsi dengan anda tentang petua-petua semulajadi untuk hilangkan eyebag dalam keadaan kecemasan ini! Petua-petua ini sesuai digunakan pada hari-hari dan saat-saat yang genting yang memerlukan anda de-puff eyebag anda dalam waktu yang singkat. Siapa sahaja yang ada masa untuk pergi ke facial treatment pada hari bekerja? Nasib baik bahan dan barangan untuk hilangkan eyebag yang timbul secara tiba-tiba ini mudah dicari dan mungkin tak perlu dicari kerana mereka bukanlah bahan ataupun barang yang rare.

Jom kita kenali dahulu faktor-faktor yang menjadi punca bawah mata anda membengkak selepas bangun tidur dan selepas itu, penulis akan senaraikan tips-tips macam mana nak hilangkan eyebag.

5 faktor eyebag muncul selepas bangun tidur

Untuk pengetahuan anda, banyak sebenarnya faktor terjadinya eyebag ini. Tetapi di sini penulis akan kupaskan faktor-faktor yang dialami semalaman sahaja kerana eyebag yang datang secara tiba-tiba ini boleh dihilangkan atau pun dikurangkan dengan mudah dan cepat! Mari kita lihat sebab-sebab kemunculan eyebag ini terlebih dahulu!

1. Posisi sewaktu tidur

Apabila anda tidur dengan kepala anda dalam posisi menunduk, cecair dalam kulit anda akan cenderung untuk terkumpul di sesuatu tempat terutamanya bawah mata anda. Perkara ini terjadi kerana bantal anda terlalu tinggi dan tidak menyokong leher anda, seterusnya akan menyebabkan ketidakseimbangan dalam posisi tidur. Posisi begini juga boleh menyebabkan sakit tengkuk dan terkehelnya leher.

2. Tidur yang tidak mencukupi atau tidur yang terganggu

Eyebag hanyalah salah satu side effects yang anda akan alami apabila kualiti tidur anda rendah. Tidur yang tidak cukup akan menganggu hormon dalam badan dan anda akan lebih cenderung untuk mengalami keradangan, contohnya, menyebabkan mata bengkak. Kadang kala penulis tahu, ramai yang tidur awal dengan harapan untuk mendapatkan waktu tidur yang mencukupi tetapi mungkin anda terbangun pada tengah malam, atau pun terganggu dengan bunyi-bunyi yang kuat di persekitaran anda. Ini akan memberi kesan terhadap kualiti tidur. (detikHealth, 2011)

3. Makanan dan minuman yang diambil sebelum tidur

Makanan dan minuman yang diperkaya oleh kandungan sodium yang tinggi akan menyebabkan pengumpulan cecair yang berlebihan dalam badan. Makanan dan minuman tinggi sodium boleh didapati dalam makanan yang diproses, minuman dan makanan dalam tin dan makanan sejuk beku kerana bahan ini digunakan untuk mengawet makanan dan minuman tersebut.

4. Tekanan

Sekiranya anda tidur dalam keadaan tertekan atau stress, ditambahkan lagi dengan pengambilan sodium yang tinggi, kulit di bawah mata anda akan lebih senang untuk mengumpul cecair dan hasilnya, anda akan mempunyai mata yang bengkak keesokan harinya. Selain itu, tekanan juga boleh menyebabkan gangguan tidur dan kesannya, pembuluh darah dalam kulit yang tipis di bawah mata anda itu akan melebar, bocor dan akan bercampur dengan cecair lebihan tersebut. (Therapy, n.d.)

5. Menangis

Tidak kiralah sama ada tangisan itu untuk kegembiraan, kesedihan atau apa-apa sekali pun, perbuatan ini sebelum tidur akan menyebabkan banyak cecair keluar dari tubuh badan anda yang dihasilkan oleh kelenjar lakrimal atau lebih dikenali sebagai kelenjar air mata. Kadang-kadang, ada individu yang terus tertidur selepas menangis atau sambil menangis so, mereka tidak sempat untuk menggantikan cecair yang keluar dan ini akan mengakibatkan kekurangan air dalam badan.

Kandungan air dalam tubuh badan kita adalah 50-70% daripada berat badan, jadi ianya tidak mengejutkan bahawa kekurangan air akan menyebabkan mata sembab. (Staff, 2020)

Baca artikel ini tentang produk hilangkan eyebag di watsons dan drugstore lain yang boleh anda dapati.

3 petua mudah dan selamat untuk hilangkan eyebag

Anda tidak perlu terlalu risau lagi kerana kami telah jumpa cara-cara untuk hilangkan eyebag dengan bahan-bahan serta peralatan yang mudah dijumpai dan didapati dalam rumah atau tempat tinggal anda. Selamat mencuba!

1. Sudu

hilangkan eyebag dengan sudu dan ais

Jangan memandang rendah terhadap keberkesanan sudu untu jangka masa yang singkat jika anda belum pernah mencubanya. Cara pertama untuk menggunakan sudu bagi menyurutkan eyebag ini terutama sekali mestilah dengan anda memastikan ianya diperbuat dari bahan seperti metal, perak dan gangsa kerana sudu kayu dan plastik tidak boleh menyerap penyejukan sama sekali. Yang penting sekali adalah kebersihan sudu tersebut.

Ini kerana anda akan menyejukkan sudu tersebut terlebih dahulu dalam peti ais selama beberapa minit atau pun merendam sudu tersebut dalam ais selama 20 minit. Selepas itu, apabila ianya sudah cukup sejuk, cara nak hilangkan eyebag menggunakan sudu ini hanyalah dengan menekapkan ia pada bawah mata anda. Cara ini juga akan membuatkan anda rileks pada waktu pagi serta menyegarkan anda. Lakukan gosokan yang lembut pada seluruh kawasan mata anda terutamanya eyebag tersebut berkali-kali sehingga kesejukkannya hilang.

Baca artikel ini untuk informasi lebih lanjut tentang cara hilangkan eyebag menggunakan sudu.

2. Timun

hilangkan eyebag dengan timun

Cara hilangkan eyebag dengan timun adalah yang paling mudah dalam list ini. Ini kerana, penulis pasti semua orang simpan timun dalam peti sejuk, kan? Jadi anda cuma perlu menghiris 2-4 keping daripada timun itu menggunakan pisau yang bersih kerana kita tak nak lah menggunakan pisau yang sudah digunakan untuk memotong cili. Lagi parah jadinya nanti.

Selepas itu, letakkan kepingan timun tersebut di sekitar kawasan bawah mata anda, boleh juga letakkannya di kelopak mata anda untuk sensasi yang menenangkan secara maksima. Biarkan kepingan timun itu selama lebih kurang 15 minit.

Timun diperkaya dengan vitamin C dan asid folik. Vitamin c yang terkandung dalam timun dapat “menghidupkan” mata anda serta menggalakkan pertumbuhan sel baru, manakala asid folik merangsang antioksidan yang boleh membantu kulit anda melawan toksin persekitaran anda yang mungkin membuatkan mata anda nampak sembab. (Watson, 2018)

3. Ais

Untuk petua bagi hilangkan eyebag dengan ais ini ada dua cara. Yang pertama, anda boleh membalut kiub ais dengan menggunakan kapas atau pun kain yang bersih dan apabila anda boleh merasakan kesejukan pada permukaan kapas atau kain tersebut, bolehlah anda tekapkan ia pada kawasan eyebag anda. Penulis tahu ramai yang tidak boleh terkena direct contact dengan ais, kerana ianya boleh jadi terlalu ‘tajam’ dan terlalu mengejutkan, jadi membalut kiub-kiub ais ini adalah lebih baik. Hasilnya boleh dilihat dalam beberapa saat, tetapi anda boleh menekap balutan ais itu selama beberapa minit.

Cara kedua dengan ais

Cara yang kedua ini adalah tips yang diamalkan oleh seorang supermodel antara bangsa terkenal iaitu Kate Moss.

Apa yang anda perlu lakukan adalah isikan air dalam sebuah mangkuk yang cukup besar dan muat untuk anda rendamkan muka dalam beberapa saat secara berulang-ulang. Isikan mangkuk tersebut dengan kiub-kiub ais dan tunggu beberapa minit bagi menyejukkan air dengan sekata. Selepas itu, tahan nafas dan rendam muka anda beberapa saat dan ulang sehingga anda puas hati.

Ais berfungsi untuk mengawal peredaran darah disekitar kulit mata anda yang menyebabkan kesembapan ini. Jadi, apabila ais ini ditekap di kulit anda, ia boleh menyurutkan serta memberhentikan pembesaran eyebag dalam waktu yang singkat. Hasilnya akan bertahan selama beberapa jam dan bukan sahaja eyebag anda hilang, malahan anda juga akan berasa segar! (RICKETTS, 2019)
Baca artikel ini untuk ketahui lebih tentang hilangkan eyebag dengan ais.

References